IFS Gıda Güvenliği Sistemi
IFS Nedir?
IFS (INTERNATIONAL FOOD STANDARD) uluslararası bir gıda standartıdır. ISO 9000:2000’e benzer olmasının yanı sıra HACCP içerir yani tehlike analizleri ve kritik kontrol noktalarını da kapsar. Avrupa, Amerika ve Avusturalya da başlamıştır. Tek tip kalite standartının oluşması ve müşteriler ile tazminat gibi sorunlar konusunda karşı karşıya kalmamak amacıyla oluşturulmuştur.
IFS Bölümleri Nelerdir ?
IFS beş bölümden oluşmuştur. Bunlar:
- QMS’e arz ve talepler
- Kaynak Organizasyonu ve Yönetimi
- Yönetim Bilinci
- Üretim Süreçeleri ve Aşamaları
- Durum değerlendirmesi, analiz ederek eksikleri belirleme ve iyileştirerek geliştirme.
IFS Hedefleri Nelerdir ?
- Tek tip kalite standartını tüm dünyada ortak zemine oturtmak.
- Mal akışında ve tedarik sürecinde, açıklık ve şeffaflık.
- Masrafların azaltılması.
IFS Kapsamları Nelerdir ?
Ticari markaların alım ve satımını yapan firmaların üretimlerini denetler. Zincirin birinci elden ürün üreten aşamasının denetimi IFS kapsamında değildir.