Bilgilendirme: İnternet sitemiz yenilendi. Fikirlerini bizimle paylaş.

Blog

KVKK Kapsamında Bulut Bilişimin Yeri Nedir?

bulut bilişim
Kurumsal

KVKK Kapsamında Bulut Bilişimin Yeri Nedir?

KVKK Kapsamında Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim diğer adıyla cloud computing, bilgisayar ve diğer cihazlarda, istenildiği zaman kullanılabilme imkanı olup ve kullanıcılar arasında veri paylaşımını sağlayan bilgisayar kaynaklarıdır. İnternet tabanlı hizmet sunan bilişim hizmetlerinin kapsanmış adıdır. Kullanıcıların internet bulunan her ortamda erişim sağlayabildikleri biri sistemdir.

Bulut bilişimin birçok faydası bulunmaktadır. Kullanıcı ve KVKK açısından en önemli özelliği gizlilik politikasını benimsemiş olmasıdır.

  • Benimsenen gizlilik kuralları
  • Sermaye altyapısının azaltılmasıyla maliyet tasarrufu
  • Sunulan ölçeklenebilirlik
  • Verilerin hızlı bir şekilde güncellenebilmesi
  • Lisans maliyetlerinin aza indirgenmesi

KVKK Kapsamında Bulutun Önemi?

Bulut bilişim ile depolanan kişisel verilerin neler olduğunun ve içeriklerinin detaylı bir şekilde bilinmesi, yedeklenebilmesi, senkronizasyonun işleminin sağlanabilmesi ve bu depolanan, saklanan kişisel verilere gerekmesi durumunda uzaktan erişim için iki kademeli kimlik doğrulama kontrolünün uygulanması önerilir.

Bulut sistemlerde depolanan kişisel verilerin saklanması ve kullanılmasında;

  • Kriptografik şifreleme yöntemleri ile şifrelenmesi
  • Bulut ortamlarında aktarma yaparken şifreleyerek aktarma gerçekleştirilmesi
  • Özellikle kişisel verilerin, hizmet alınan her bir bulut sistemi için ayrıca şifrelendirilmesi gerekir

Bulut bilişim sistem hizmeti sonlandığında, kişisel verilere erişimi sağlayan şifreleme anahtarlarının ve tüm kopyalarının yok edilmesi gerekir.

Görevlendirilen veri sorumlusuna bulut bilişim sistemi kontrolünde birçok yükümlülük verilmiştir. Sorumlu kişi bulut depolama hizmeti sağlayıcısı aracılığıyla alınan güvenlik önlemlerinin de yeterliliğinin, uygunluğunun denetlemesi gerekir.

Kişisel verilerin bulut bilişim ile depolanması, hukuk kurallarına aykırı işlenmelerin ve erişimlerin önlenmesi açısından hukuka uygun muhafaza edilmesi de veri sorumlusunun sorumluluğundadır.

Düşüncelerinizi yazın.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?